Mit jobkompas
Senest opdateret: 19. januar 2012 af Redaktionen · Kommenter
Mit Jobkompas er et nyudviklet værktøj, som skal gøre det lettere at få inspiration til nye ufaglærte job, ved at hjælpe til med at finde ufaglært arbejde der passer til netop dine styrker som person.
Det nye værktøj, som mest af alt ligner en spørgeskema guide, er udviklet af Arbejdsmarkedsstyrelsen. Formålet med Mit Jobkompas er at foreslå konkrete og helst ledige ufaglærte job, som matcher brugerens kompetencer bedst muligt. Det er meningen at dette værktøj skal give jobsøgende borgere uden særlige kompetencer inspiration til jobtyper, og at dette værktøj skal være et naturligt led i borgernes jobsøgning.
Først skal den jobsøgende besvare en lang række spørgsmål, hvis formål er at vise ens stærke sider. Umiddelbart er det lidt forvirrende i starten, da man bliver bedt om, at lade som om man skal flytte og er ude for at se på en ny bolig for første gang. Du bliver så præsenteret for 36 spørgsmål om alt fra hvad du vil gøre, nu du har travlt med at pakke, hvordan du reagerer når sofaen ikke kan komme ind ad døren, istandsætning af boligen, invitere venner til middag i dit nye hjem m.fl.
Når man har pløjet sig igennem de ca. 36 spørgsmål, bliver man præsenteret overfor ens stærke sider, som eksempelvis kan være at man er systematisk, god til detaljer, god planlægger, god stedsans, omsorgsfuld, målorienteret osv. Du kan så oplyse hvor godt du synes disse oplyste stærke sider passer på dig, hvorefter der foretages en jobsøgning blandt ufaglærte job på Arbejdsmarkedsstyrelsens jobportal, Jobnet.dk, som angiveligt skulle passe på dine stærke sider.
Prøv selv Mit Jobkompas, og se hvad du synes om det Arbejdsmarkedsstyrelsen kalder for et unikt værktøj, som bygger på viden, indsamlet gennem over 1.000 interview med arbejdsgivere, over 1.000 arbejdstagere, 30 fokusgrupper med 6-9 arbejdsgivere, ledige m.fl., 8-10 enkeltinterview med sagsbehandlere og medarbejdere i a-kasser og jobcentre, dialog med a-kasser, jobcentre og andre aktører på beskæftigelsesområdet, samt dialog med arbejdsgiverforeninger.
Forhåbentlig vil det nye værktøj vise sig at være en lønsom investering for det offentlige. Det kan dog være lidt svært at få øje på noget banebrydende i dette nye værktøj fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.